Kryptoměny by mohly státu vynést desítky miliard

11.4.2023 ČKMA vydává ekonomickou studii o stavu a potenciálu krypto průmyslu v ČR. Autory studie jsou ekonomové Lukáš Kovanda, Jan Šincl a kolektiv VŠE. 

"Česká republika má obrovský inovační potenciál v odvětví, které spoluzakládala a formovala. Je to ale i otázka ekonomická, jelikož jde o rostoucí odvětví se sílícím dopadem na veřejné finance. 

... je otázkou času, než toto téma výrazněji promluví do voleb."

Bylo odhadnuto 5 různých modelů budoucího dopadu odvětví kryptoměnových podniků na státní rozpočet a ekonomiku. Konzervativní odhad s pomalou adopcí ukazuje, že pro stát se jedná do roku 2033 o více než 37 miliard korun na daních a odvodech. V přepočtu jde o ekvivalent více než 53 tisíc pracovních míst vytvořených během následujících deseti let. V porovnání k velikosti ekonomiky jde během deseti let o přibližně 0,2 % HDP vytvořeného za celou dobu. Konzervativní scénář s rychlejší adopcí a optimistický scénář ukazují na vyšší čísla. I v pesimistickém scénáři se ale bavíme o desítkách miliard korun během následujících deseti let. Tato čísla jsou pouze za stranu podniků, pokud by uživatelé daně vůbec neplatili, jako například v Portugalsku. S daněmi je odhad dopadu na velikosti ekonomiku pochopitelně ještě mnohem větší.

Oblast kryptoaktiv roste a bude v následujících deseti letech tvořit stovky miliard našeho hrubého domácího produktu. Dává smysl ji nejen sledovat, ale zrovnoprávnit s tradičními aktivy, abychom později o výnosy z této ekonomické aktivity jako společnost, která jim pomáhala přijít na svět, nepřišli.

 

Celý text ekonomické studie si můžete stáhnout zde.

Ekonomická studie (ČKMA+VŠE)