Oslov své poslance

Pomoz i Ty

vytvořit férové podmínky pro krypto!
 

Požádej poslance o podporu časového a hodnotového testu

Medojed, maskot Bitcoinu


 

Stačí tak málo: poslat jeden e-mail. Malá věc pro Tebe, ale velká pro celou zemi - bude to velké, když to stejně jako Ty, udělají i desítky tisíc dalších lidí, kteří v ČR fandí kryptoměnám.

  1. připrav si krátký text s argumenty.
    Desatero jak na to a vhodné argumenty najdeš níže. 
    Argumenty prosím nekopíruj, ale řekni vlastními slovy (musí to být osobní!).
  2. vyber si poslance ze seznamu (klidně jich vyber více!) a pošli jim e-mail
    e-maily všech poslanců zde

    Odkaz na příslušný sněmovní tisk je ve spodní části této stránky.

    Neodkládej to! Hlasování proběhne již mezi 22.10.-1.11.2024!

 

Vyber si argumenty a převyprávěj vlastními slovy (nebo použij GPT!):

  • Standardizace kryptoaktiv
    Kryptoaktiva se s nástupem MiCA stávají standardním, regulovaným investičním nástrojem a je třeba k nim přistupovat stejně jako ke všem ostatním aktivům, bez výhod, ale i bez diskriminace.

  • Daňový paradox bitcoinových ETF
    Uvedením bitcoinových ETF (Exchange Traded Funds) na trh vznikl daňový paradox, kdy na cenné papíry podložené kryptoaktivy se časový test vztahuje, ale na jejich podkladová aktiva nikoli. To je třeba legislativně narovnat.

  • Motivace k dlouhodobému držení
    Zavedení časového testu na kryptoaktiva motivuje investory k dlouhodobému držení kryptoaktiv jako strategických investic a sníží pokušení ke spekulativním obchodům

  • Snížení administrativní zátěže
    Hodnotový test sejme z finančních úřadů nadměrnou administrativní zátěž, zjednoduší adopci a zrychlí inovaci a digitalizaci finančních trhů.

  • Růst daňových příjmů bez odlivu kapitálu
    Růst daňových příjmů bez odlivu kapitálu: dlouhodobí investoři budou mít díky časovému testu jasná pravidla a budou motivováni držet svá aktiva v České republice místo přesunu do zahraničí kvůli legislativní nejistotě.

  • Česká republika jako globální inovátor
    Česká republika hrála a hraje v kryptoprůmyslu roli globálního inovátora a lídra. Jasná a moderní legislativa pomůže tomuto průmyslu udržet tuto úroveň i v budoucnu.

  • Vysoká přidaná hodnota kryptoprůmyslu
    Kryptoprůmysl jako odvětví s vysokou přidanou hodnotou již dnes přináší do ČR nová kvalifikovaná pracovní místa a vyšší daňový výnos.

  • Stabilní legislativa pro rozvoj
    Stabilní a srozumitelná legislativa vysílá pozitivní signál inovátorům a technologickým firmám, že Česká republika buduje právní rámec pro jejich rozvoj. To povede k vyšším investicím do výzkumu a vývoje a posílí postavení ČR jako technologického lídra v Evropě.

  • Srovnání s Německem a Rakouskem
    U našich nejbližších sousedů v Německu a v Rakousku je časový test pouze 1 rok. ČR by neměla nevstřícnou legislativou k tomuto aktivu připustit, aby se kapitál z ČR přelil do jiných zemí.

  • Transparentnost kryptoaktiv
    Kryptoaktiva nejsou tak anonymní, jak se často předpokládá. Díky moderním technologiím jsou transakce dohledatelné. Zavedení časového testu nezpůsobí příliv nelegálních financí. Navíc evropská regulace MiCA odstraní anonymní kryptoměny z burz, což zvýší bezpečnost a transparentnost na trhu.

Text by měl být pozitivní a slušný

Jak na to (desatero)

Zde je desatero, které doporučujeme využít při psaní poslancům:

  1. Poproste o podporu: Úvodní formulace typu „Vážený pane/paní poslanče, obracím se na Vás s prosbou o podporu hlasování k Sněmovnímu tisku č. 694, konkrétně k pozměňovacímu návrhu bod A.4. Daň z příjmů - změna zákona o daních z příjmů. Tento bod zahrnuje zavedení časového a hodnotového testu na kryptoaktiva…”
  2. Nežádejte zvýhodnění: Vysvětlete, že žádáte pouze o spravedlivé zacházení s kryptoaktivy stejně jako s jinými investičními aktivy.
  3. Poděkujte: Zakončete poděkováním za zvážení vaší prosby.
  4. Vyhněte se poučování: Stručně vyjádřete své důvody a argumenty, proč je pro Vás podpora tohoto návrhu důležitá (inspirace níže / nepoužívejte všechny / doplňte případně i vlastní).
  5. Buďte autentičtí: Argumenty napište svými slovy, aby byl text osobní (ChatGPT může pomoci).
  6. Zeptejte se na názor: Vyjádřete zájem o jejich postoj a pohled na tuto problematiku.
  7. Buďte slušní a věcní: Pište konstruktivně a vyhněte se provokacím.
  8. Pište více poslancům: Klidně pošlete stejný text více poslancům, kteří zastupují Váš kraj nebo Vaše politické názory.
  9. Nebuďte anonymní: Uveďte své jméno, město/obec kde žijete a ideálně i věk a profesi.
  10. Zapojte se na sociálních sítích: Podpořte debatu lajkováním, sdílením a označováním poslanců.

Po hlasování zveřejníme, jak jednotliví poslanci hlasovali, a každý si tak může ověřit, zda jeho prosba byla vyslyšena.

O co přesně jde?

Česká kryptoměnová asociace ve spolupráci s řadou firem, které jsou matadory české kryptoměnové scény, již druhým rokem pracuje na prosazení změn v legislativním prostředí ČR, které by odstranily nesmyslné překážky, bránící plnému rozvoji podnikání a inovací v oblasti kryptoměn.

V Poslanecké sněmovně je připraveno několik sněmovních tisků, které úspěšně prošly druhým čtením a čeká se na finální hlasování o jejich přijetí (listopad/prosinec 2024). Jedním z nich je i:

Ne všichni poslanci jsou však našim návrhům nakloněni a ne všichni jsou si vědomi jejich významu pro další rozvoj země.

Cílem naší společné akce je ukázat, že téma zavedení časového a hodnotového testu na kryptoaktiva zajímá desítky až stovky tisíc občanů. 

Vaše zapojení může přinést změnu pro nás všechny. Pokud vám záleží na zavedení časového a hodnotového testu, oslovte své poslance ještě dnes – jsme velmi blízko cíle, ale bez vaší podpory se naše dlouhodobé úsilí nemusí naplnit.

Jak to dopadne?

Umožní Poslanci návrat ČR na výsluní a mezi světovou elitu, která v oblasti kryptoměn určuje trend?

Nebo návrhy neprojdou a ČR tak zůstane v pozadí, dojde k útlumu inovací a přesunu tahounů na zahraniční trhy?

Pomoz i Ty!

 

Vybrat poslance